حداقل 1,500,000 تومان تخفیف جشنواره تورهای داخلی نوروز 1404!
جایی که زیلوها به آب انبار می‌رسند!

گذری کوتاه از آب انبار کلار تا کاروانسرای شاه عباسی میبد!

شما هم امتیاز بدهید!

آب انبار کلار و کاروانسرای شاه عباسی میبد دو مجموعه تاریخی متعلق به دوره صفوی هستند که در یک فضا و درست روبروی هم قرار گرفته‌اند.

تور یزد

آب انبار کلار و کاروانسرای شاه عباسی دو اثر تاریخی هستند که روبروی یکدیگر با معماری هماهنگ و بسیار متوازن قرار گرفته‌اند. وبلاگ آرندتور در ادامه معرفی آثار تاریخی و دیدنی شهر میبد، این بار به معرفی این دو اثر تاریخی می‌پردازد و در مورد قدمت، تاریخچه و ویژگی‌های هرکدام اطلاعات کوتاه اما جامع در اختیار شما قرار می‌دهد تا در سفر به یزد، اطلاعات لازم از اماکن دیدنی این استان داشته باشید.

 

همه آنچه باید در مورد آب انبار کلار میبد بدانید!

آب انبار کلار میبد در دوره صفویه ساخته شده و همانطور که بارها اشاره شد در روبروی کاروانسرای شاه عباسی قرار دارد. توازن معماری آن با ساباط و درگاه، زیبایی معماری این فضا را دوچندان کرده‌است. نزدیکی زیاد میان این دو مکان تاریخی حکایت از نقش مهم آب انبار در این مجموعه اقامتی دارد تا حتی رهگذاران گذری نیز بتوانند از آب این آب انبار بهره ببرند.

ویژگی معماری آب انبار کلار، نسب به سایر آب انبارها، تعداد اندک پله‌های آن تا پاشیر است و مسافران خسته که اغلب از مسافت‌های دور و طولانی به این دیار آمده‌اند، نیازی به پایین رفتن از پله‌های زیاد و طولانی برای رسیدن به آب ندارند.

آب انبار کلار شهرستان میبد هنوز هم به عنوان یک منبع آب آشامیدنی قابل بهره برداری است.


معماری آب انبار کلار میبد

همانطور که گفته شد آب انبار کلار میبد در دوره صفویه ساخته شده و در بیرون از این آب انبار 4 بادگیر وجود دارد که وظیفه خنک نگه داشتن آب و تهویه فضای خزینه آب انبار را به عهده دارند. سقف داخلی آب انبار کلار بسیار بلند بوده و همین امر موجب خنک نگه داشتن آب انبار شده‌است. در ساختار هر آب انباری یک پاشیر وجود دارد که در پایین‌ترین نقطه خزینه قرار دارد و شامل یک اتاقک است که با پایین رفتن از چند پله افراد به آب گوارا دسترسی پیدا می‌کنند.در آب انبار کلار میبد نیز پاشیر وجود دارد که به نسبت با پایین رفتن از تعداد اندکی پله به آب خواهید رسید. ملات اصلی استفاه شده در آب انبار کلار، ماسه بادی، آهک و خاکستر هستند و علت استفاده از این ملات جلوگیری از فساد آب درون مخزن و آب بندی آب انبار بوده‌است.

ملاتی که در ساخت آب انبار کلار میبد استفاده شده از فساد آب در آن جلوگیری می‌کند.


همه آنچه باید در مورد کاروانسرای شاه عباسی میبد بدانید!

کاروانسرای شاه عباسی میبد یک اثر تاریخی است که در تاریخ 2 مرداد 1357 در فهرست آثار ملی ایران در آمده‌است. این بنا یکی از 999 کاروانسرای بین راهی است که در دوره صفویه ساخته شده‌است. هرچند در بنا هیچ سنگ نوشته‌ای وجود ندارد که نشان از زمان ساخت آن بدهد.  اما با توجه به وجود آب انبار کلار میبد درست در روبروی کاروانسرای شاه عباسی و سنگ نوشته‌ی آن به تاریخ 1070 هجری قمری می‌توان حدس زد که این دو بنا همزمان با هم ساخته شده‌اند چون از لحاظ  معماری بسیار به یکدیگر شباهت دارند. هر چند در مورد قدمت این بنا بین باستان شناسان اختلاف نظر وجود دارد و عده‌ای ساخت این بنا را به دوره قاجاریه نسبت می‌دهند و معتقدند که در دوره قاجاریه اما به سبک صفویه ساخته شده‌است.

کاروانسرای شاه عباسی میبد در سال 1357 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.


معماری کاروانسرای شاه عباسی میبد

کاروانسرای شاه عباسی میبد بر روی جایگاه کاروانسرای قدیمی‌تر که در گذشته در این محل بوده، ساخته شده‌است و شامل بخش‌های مختلف از جمله ساباط، ایوان بیرونی، هشتی ورودی، حیاط مرکزی، حوض خانه، مهتابی و چهار هشتی زیبا و صد ایوان و اتاق است.  24 اتاق در حیاط کاروانسرا قرار دارند. در بخشی از کاروانسرای میبد، موزه زیلو برپاست که در هنگام بازدید از کاروانسرای شاه عباسی می‌توانید به بازدید از آن نیز بروید.

شهر میبد به عنوان شهر زیلو شهرت جهانی دارد.


برای ورود به کاروانسرا باید از دری چوبی و مرتفع گذر کنید و  وارد محوطه اصلی بنا با 24 حجره پیرامون آن شوید. در قسمت میانه‌ی حیاط یک حوض هشت وجهی وجود دارد که در گذشته آب قنات از آن عبور می کرده و مسافران برای نوشیدن آب از آن استفاده می‌کردند.

حوض خانه موجود در قسمت مرکزی کاروانسرا در روزهای گرم سال فضای خنک و دلپذیری را برای مسافران  فراهم می‌کرده‌است. غرفه‌های پیرامون کاروانسرا برای استراحت مسافران و کاروانیان استفاده می‌شده‌است. در چهار گوشه حیاط فضاهای هشتی وجود دارد که راه ورود به اصطبل‌ها و انبارها و پلکان‌های پشت بام هستند. با این که فضای کاروانسرا به شکل هشت گوش ساخته شده اما برای ورود به اصطبل‌ها تنها از قسمت شرقی و غربی کاروانسرا می‌توانستند وارد شوند و برای ورود به قسمت انبار نیز از قسمت شمالی کاروانسرا استفاده می‌کردند که سردری نیز در بالای آن وجود دارد. آب انبارهای کاروانسرا در پشت حجره‌های شمالی و جنوبی قرار دارند.

کاروانسرای شاه عباسی میبد به طور کلی 100 حجره داخلی و خارجی دارد.


اگر قصد استراحت و یا صرف نهار دارید، می‌توانید به ضلع غربی کاروانسرای شاه عباسی میبد رفته و از رستوران این کاروانسرا استفاده کنید. فضای بسیار دلپذیر به همراه غذاهای باکیفت در انتظار شماست.


مسیر دسترسی به شهر میبد و کاروانسرای شاه عباسی و آب انبار کلار

برای رفتن به شهر میبد می‌توان از چندین روش متنوع استفاده کرد. روش اول استفاده از خودروی شخصی است. مسافت تهران تا میبد حدود 570 کیلومتر بوده و از شهرهای قم و کاشان عبور می‌کند. قبل از رسیدن به شهر یزد باید به سمت شهر میبد تغییر مسیر دهید. روش بعدی استفاده از اتوبوس است که باید به پایانه مسافربری بروید. روش سوم و چهارم استفاده از قطار و هواپیما به مقصد یزد خواهد بود. پس از رسیدن به یزد، باید از ماشین‌های کرایه‌ای استفاده کرده و فاصله یزد تا میبد را که حدودا 54 کیلومتر بوده در مدت کمتر از یک ساعت طی کنید. روش نهایی که به نظر راحت‌تر و بی‌دردسرتر می‌آید، ثبت نام در تورهای مسافرتی یزد و سفر با آژانس‌های مسافرتی همچون آرندتور است.


سفر با تور یزد آرندتور چه مزایایی دارد؟

در تور یزد آرندتور شما یک روز کامل را در شهر میبد به سر خواهید برد و به دیدار اماکن تاریخی مختلف این شهر از جمله نارین قلعه، یخچال خشتی، برج کبوتر، آب انبار کلار و کاروانسرای شاه عباسی، چاپارخانه و کارگاه سفال خواهید رفت. این سفر کاملا برای شما به صرفه خواهد بود. چون با پرداخت مبلغ مشخصی بدون نگرانی از هزینه و محل اقامت و... مهمان آرندتور هستید. در تور یزد، آرندتور هزینه محل اقامت، صبحانه، میان وعده، هزینه ورودی اماکن تاریخی و... را پرداخت می‌کند و در عین حال در بازدید از هر مکان تاریخی در شهر یزد و میبد، لیدر اطلاعات لازم و کافی را در اختیارتان قرار می‌دهد. بنابراین با ما همراه شوید و یک سفر لذت‌بخش را تجربه کنید



1399/11/06 | کد مطلب: 919
شیوا هراتی

کلمات، بخش مهمی از دنیای من هستند. همیشه با خودم فکر می‌کنم، شاید معنای حضورم در این جهان بی‌پایان، سفر به دنیای کلمات باشد. من با واژه‌ها، زندگی می‌کنم. از زمانی‌که در مدرسه، نخستین انشای‌ زندگی‌ام را نوشتم، عاشق این حرفه شدم و در تمامی سال‌ها فعالیت در حوزه محتوا، دغدغه‌ام نوشتن به زبان ساده و روان، همچون اسمم بوده‌است.


لینک: https://arandtour.com/news.cfm?id=919
  • به اشتراک بگذارید:




بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
  • متن
  • نام
  • ایمیل