معروفترین مساجد شیرازی کدامند؟
شیراز در کنار آثار رنگارنگ و زیبایش، مساجد مشهوری نیز دارد. در این مقاله ما پنج مسجد معروف این شهر هوشربا را به شما معرفی خواهیم کرد.
شیراز از لحاظ صنعت گردشگری، یکی از سه شهر پربازدید ایران است که آثار تاریخی، فرهنگی متعددی دارد. این بار قصد داریم به سراغ مساجد شیراز برویم و آنها را به صورت خلاصه به شما معرفی کنیم تا در کنا بازدید از جاهای دیدنی شیراز، آرامگاه شاعران مشهورش همچون سعدیه و حافظیه، باغ های زیبا و سرسبز شهر بهارنارنج ها به تماشای این مساجد زیبای نیز بروید. پس با وبلاگ آرندتور همراه باشید.
در مورد مساجد معروف شیراز چه میدانید؟
مساجد تاریخی شیرازی، نمونههایی از مساجد بسیار باشکوه ایران هستند که تماشای آن ها از نزدیک شما را به وجد خواهد آورد. این مساجد در کنار فضای معنوی شان، معماری بی نظیری دارند که نشان از هنر و خلاقیت هنرمندان و معماران آنها دارد. تقریبا در تمامی مساجد شیراز چند خصوصیت بارز همچون کاشیکاریهای زیبا، آجرکاریهای بینظیر، پنجرههای مشبک رنگین، ستونهای بلند و پیچدار وجود دارد که در کمتر مسجدی در شهرهای دیگر ایران به این باشکوهی میتوان دید. با آرندتور همراه باشید تا به معرفی هرکدام از آنها بپردازیم:
-
مسجد نصیرالملک
یکی از معروفترین مساجد شیشه رنگی شیراز که در جهان نیز به سبب تابش نور در شیشههای آن و کاشیکاریهایش به مسجد صورتی مشهور است، مسجد نصیرالملک شیراز است. این مسجد که به عنوان یکی از دیدنیهای شهر شیراز شناخته شده درر دوره قاجار ساخته شدهاست.
دستور ساخت این بنای باشکوه و در عین حال آرامشبخش، به دستور «میرزا حسن علی خان» حاکم شیراز ملقب نصیرالملک در سال 1255 هجری قمری انجام شد. همانطور که اشاره شد، شهرت این مسجد شیرازی به سبب شیشههای رنکی شبستان آن است، کافی است وارد شبستان مسجد نصیرالملک شده و تفاوت را احساس کنید. ساخت این مسجد شیرازی 12 سال زمان برد و در دور قاجار ساخته شد. پس از اتمام ساخت مسجد، شوریده شیرازی، شاعر مشهور شیراز ابیاتی را به مناسبت اتمام آن سروده که به صورت قاب سنگی در سردر مسجد نصب کردهاند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره شهر شعر و ادب
مسجد نصیرالملک یکی از مساجد شیراز است که به سبب کاشیکاری و مقرنسکاری در نوع خود بینظیر بوده و در واقع یکی از زیباترین مساجد شیرازی است.
مسجد وکیل
مسجد وکیل یکی از مساجد بینظیر شیراز است که به دستور کریم خان زند در یک مجموعه به نام مجموعه وکیل ساخته شد. همانطور که میدانید کریم خان یکی از بزرگان شیرازی است که سهم عمدهای در توسعه و آبادانی شیراز در گذشته داشتهاست. مسجد وکیل به وسعت 11 هزارمترمربع یکی از مساجد دو ایوانی ایران است که دو شبستان شمالی و جنوبی نیز دارد. شبستان جنوبی مسجد وکیل با وجود 48 ستون مارپیج مرمرین یک پارچه، یکی از زیباترین مساجد شیراز است.
مسجد وکیل یکی از مساجد شیراز بوده که در تاریخ 18 تیر 1311 شمسی به ثبت ملی رسیدهاست.
مسجد مشیرالملک
مسجد مشیرالملک نیز یکی از مساجد زیبای شیراز است که به دستور «میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک» حاکم فارس در دوره قاجاریه ساخته شدهاست. ساخت این بنا حدود 10 سال زمان بردهاست. یکی از زیباترین و مشهورترین بخشهای مسجد مشیرالملک، کاشیکاریهای محراب آن است. این مسجد سه شبستان و چند حجره داشته و منبر آن از سنگ یک پارچه مرمر ساخته شدهاست. در مسجد شیراز، قدیمیترین ساعت شیراز قرار دارد. این ساعت ساخت انگلستان بوده اما اعداش تماما به فارسی نوشته شده و هر یک ربع به صدا در میآمده و هر یک ساعت هم به تعداد ساعت روز زنگ میخوردهاست.
ساعت مسجد مشیرالملک قدمتی 170 ساله دارد یکی از نمادهای تاریخی مساجد شیراز محسوب میشود.
-
مسجد عتیق شیراز
یکی دیگر از مساجد شیراز که به عنوان قدیمیترین مسجد شیراز نیز شهرت دارد، مسجد عتیق است. مسجد عتیق شیراز با قدمت 1200 ساله در دوره عمرولیث فرمانروای صفاریان بر روی ویرانههای یکی از آتشکدههای شیراز ساخته شدهاست. یکی از ویژگیهای مهم و متمایز آن وجود دارالمصحف در این مسجد است که در سال 752 قمری در وسط حیاط ساخته شد. دارالمصحف به خدای خانه نیز شهرت دارد. در این مکان قاریان قرآن تلاوت میکردند و عدهای نیز کاتب قرآن بودند. میگویند حضرت حافظ هر شب جمعه برای تلاوت قرآن به مسجد عتیق شیراز میآمدهاست.
مسجد عتیق، یکی از مساجد شیرازی است که در تاریخ 15 دی ماه 1310 به ثبت ملی رسیدهاست.
-
مسجد نو شیراز یا مسجد شهدای شیراز
مسجد نو شیراز، با بیست هزار هکتار بزرگترین مسجد ایران است. این مسجد پس از مسجد عتیق از لحاظ قدمت در رتبه دوم مساجد کهن شیراز قرار دارد. مسجد نو به مسجد اتابک هم شهرت داد.
دلیل این نام بر روی مسجد نو، بیماری فرزند «اتابک سعد بن زنگی» بود. فرزند او سخت بیمار میشود و اتابک نذر میکند که در صورت بهبود حال فرزندش، مسجدی به همراه بازار و حمام برای استفاده همه مردم بسازد. فرزند اتابک حالش خوب میشود و اتابک هم نذرش را ادا میکند. به همین دلیل نام دیگر این مسجد شیراز، مسجد اتابک است.
مسجد نو روبروی بارگاه ملکوتی شاهچراغ قرار دارد و امروزه نماز جمعه در این مسجد برگزار میشود. مسجد نو یکی از مساجد شیراز است که در آن از هیچ نوع کاشیکاری استفاده نشده، تنها در پیشانی طاقهای بزرگ کاشیکاریهای معرق به خط ثلث نوشته شدهاست.
مسجد نو شیراز یکی از مساجد شیرازی است که در تاریخ 15 دی 1310 خورشیدی به ثبت ملی رسید.
سخن آخر
در این قسمت سعی بر این داشتیم، در کنار معرفی آثار باستانی و فرهنگی شیراز، پنج مسجد معروف شیراز را نیز به شما معرفی کنیم تا در سفر به شهر شاعران و بزرگان به بازدید از این مساجد نیز بروید. امید است که مورد پسندتان واقع شده باشد.



شیوا هراتی فارغ التحصیل رشته مهندسی منابع طبیعی- دانشگاه تهران است. او از کودکی عاشق طبیعت، سفر و نوشتن بود. تولید محتوا و تحقیق و تفحص در احوال محیط زیست در کنار تشویق و تبلیغ گروهها و استارتآپهای دوستدار محیط زیست همواره هدف اولش در نوشتن است. شیوا در طول این سالها به عنوان کارشناس ارشد تولید محتوا با شرکتهای فراگیر و معتبر گوناگونی کار کردهاست. او در شبکههای اجتماعی نیز حضوری فعال دارد و درکنار تولید محتوا برای دیگران، دغدغههای خود را نیز مینویسد.
لینک: https://arandtour.com/news.cfm?id=890