تور ناشناخته های ایران
تور ناشناختههای ایران یک سفر بینهایت شگفت انگیز است که شما را به بهترین نقاط دیدنی استانهای فارس، کرمان، هرمزگان و یزد خواهد برد. این سفر که میتوان به جرأت آن را یک سفر طبیعتگردی-تاریخی دانست، 7 روز و 6 شب (7.5 روزه) زمان میبرد. درجه سختی تور ناشناختههای ایران از شش، دو بوده، بنابراین نیاز به آمادگی جسمانی بالا ندارد. آرندتور در این سفر خاطرهساز، 14 وعده غذایی و 7 میان وعده میزبان شما خواهد بود. با ما در این سفر رازآلود و عجیب همراه باشید و با برخی از مناطقی که در این سفر به بازدید از آنها خواهید رفت، آشنا شوید:
1. ارگ بم، بزرگترین بنای خشتی جهان
ارگ بم نگین درخشان جنوب شرقی ایران است که به بزرگترین سازه خشتی جهان شهرت دارد. این بنای باشکوه و عظیم به عنوان میراث جهانی در یونسکو و میراث ملی ایران به ثبت رسیدهاست. قدمت ارگ بم که در مسیر جاده ابریشم قرار دارد، به هزاره پنجم پیش از میلاد مسیح میرسد. بنای کلی ارگ بم به شکل یک دژ بزرگ است که در قلب آن ارگ قرار دارد، اما به دلیل پرارتفاعترین قسمت این مجموعه، کل بنا به نام ارگ بم شهرت پیدا کردهاست. مساحت ارگ نزدیک به 180000 مترمربع بوده و دیوارههایی به طول 1815 متر و ارتفاع 6 تا 7 متر پیرامون ارگ را فرا گرفتهاست.ارگ بم 67 برج دارد و از لحاظ معماری و موقعیت استراتژیک به چند بخش تقسیم میگردد که عبارتند از:
- بخش حکومتی
این بخش شامل عمارت چهارفصل، سربازخانه، چاه آب 40 متری و اصطبل با گنجایش 200 اسب است.
- بخش رعیتنشین
نزدیک به 400 خانه و ساختمان عمومی همچون مدرسه و مکان ورزشی است. خانههای بخش رعیت نشین خود به سه نوع تقسیم میگردند که عبارتند از:
- خانههای 3-2 اتاق برای خانوادههای فقیر
- خانههای بزرگتر 4-3 اتاق برای خانوادههای متوسط
- خانههای مجللتر با اتاقهای بیشتر به علت فصلهای مختلف سال در نقاط گوناگون قرار گرفته و دارای حیاط و طویله برای نگهداری از حیوانات هستند. البته تعداد این خانهها در ارگ بم بسیار محدود است.
2. موزه جیرفت، روایتی از 7000 سال اعتبار
موزه جیرفت از قدمت و فرهنگ غنی و 7000 سالهی این شهر با شما سخن میگوید. در این موزه، نزدیک به 500 شی و ظروف با کندهکاریها و نقوش پیچیده از موجودات افسانهای حیوانات و انسانها وجود دارد که تماشای آنها هر بینندهای را مبهوت خود خواهد کرد. در این موزه کوچک شما میتوانید از تندیسها و سردیسهای مرمری انسان و یا حیوانات، مجسمههای مفرغی، سفالهای نقشدار و ساده، اشیای کوچک همچون مهرههای مسطح و استوانهای دیدن کنید.
3. بندر کنگ، یکی از قدیمیترین بندرها
بندر کنگ، یکی از شهرهای بندری زیبای ایران که در استان هرمزگان و 5 کیلومتری شهر لنگه قرار گرفتهاست. این شهر با گذر زمان هنوز هم بافت تاریخی خود را حفظ کرده و هرساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی را به بازدید از خود فرا میخواند. اهالی گنگ به زبان فارسی سخن میگویند، اما به زبان عربی مینویسند. وسعت بندر کنگ 5 کیلومترمربع بوده و نیمی از بافت شهر تقریبا 56 هکتارش شامل بافت تاریخیاش میباشد. بهترین زمان سفر برای تماشای بادگیرها و مناظر زیبای دریا و... بهار، پاییز و زمستان خواهد بود.
3-1) بوم لنج مسی بندر کنگ، نمادی 113 ساله
بوم لنج مسی یک بنای یادبود 113 ساله از لنجی شخصی است که در سال 1273 در بندر کنگ با وزنی حدود 700 تن ساخته شدهاست. این لنج مسی ابعاد بسیار بزرگی داشته و نیمی از آن در آب قرار داشتهاست. از این لنج برای حمل بارهای تجاری به مقصد کشورهای آفریقایی، هندوستان، پاکستان و یمن و.. استفاده میشد. سرنشینان آن در هر سفر حدود 60 نفر به همراه دو ناخدا بودند. در سال 1322 یک هواپیمای ژاپنی از این لنج فیلمبرداری کرده و پس از آن زیردریایی ژاپنی به این لنج حمله میکند و لنج مسی را متأسفانه غرق میکند. در این حادثه نیمی از ساکنین لنج کشته میشوند. بوم لنجی مسی کنگ در واقع یادبودی از غرق شدن لنج مسی و قربانیان این حادثه دلخراش که در بندر کنگ بنا نهاده شدهاست.
4. جزیره شیدور بهشت پرندگان
جزیره شیدور یک جزیره غیرمسکونی به وسعت 98 هکتار که در فاصله حدود 1.5 کیلومتری شرق جزیره لاوان و 170 کیلومتری شهر بندر لنگه واقع شدهاست. این جزیره صخرهای که به دلیل داشتن شرایط جوی مناسب و زیستگاه امنش به عنوان بهشت پرندگان شناخته شده، یکی از مهمترین پناهگاههای پرندگانی همچون عقاب دریایی دم سفید و پرندگان مهاجری همچون پرستوهای دریایی است که در فصل های بهار و تابستان به این منطقه مهاجرت میکنند. علاوه براین این منطقه زیستگاه آبزیانی همچون لاکپشتهای دریایی، ماهیها و دلفینهای خلیجفارس است. جزیره شیدور در تاریخ 1354 به عنوان پناهگاه حیات وحش و در سال 1999به عنوان تالاب بین الملی به ثبت جهانی رسیدهاست. جزیره شیدور از آبسنگهای مرجانی ساخته شده و این جزیره تنها آبسنگ مرجانی حفاظت شده ایران که در فهرست مهمترین آبسنگهای (ICUN) به ثبت جهانی رسیدهاست، میتوانید آبسنگها را در عمق 2 تا 3 متری و گاهی تا فاصله چندین متر از ساحل جزیره مرجانها مشاهده کنید.
5. جزیره لاوان، مراورید پنهان خلیج فارس
جزیره لاوان پس از کیش و قشم، سومین جزیره بزرگ خلیج فارس است که از لحاظ ذخایر نفتی در سطح بسیار بالایی قرار دارد و به همین علت بخش بزرگی از این جزیره حدود 74 کیلومتر مربع در اختیار سازمانهای دولتی است. پیشه اهالی جزیره لاوان، بیشتر صیادی است یا در مجموعههای نفتی مشغول به فعالیت هستند. خاک این منطقه برای کشاورزی مستعده، اما به دلیل مشکل آبیاری در این منطقه، امکان کشاورزی وجود ندارد. در برخی از فصلهای مناسب ساکنین 25000 نفری جزیره لاوان، به صید مراورید نیز میپردازند. جزیره لاوان دارای گونههای گیاهی و جانوری متنوعی همچون گوسفند وحشی، آهو، انواع لاکپشتی، کوسه و دلفین است.
6. لار؛ تنها شهر بدون کوچه ایران
شهرستان لار در استان فارس قرار دارد. این شهر تنها شهر بدون کوچه ایران است که در خاورمیانه هم به شهر بدون کوچه شهرت دارد. علت این اتفاق مبارک را باید در سال 1339 هجری شمسی جستجو کرد. در این سال زلزلهای بزرگ در لار اتفاق افتاد که تمامی خانهها و محلههای این شهر را به تلهای از خاک تبدیل کرد. مردم نیکوکار لار پس از زلزله تصمیم گرفتند، شهری جدید در جنوب شهر قدیمی بسازند. اما این بار، معماران و مهندسین برای ساخت این شهر جدید به موقعیت جغرافیایی لار توجه کردند. لار شهری است که بر روی گسل قرار دارد. بنابراین ساختمانهای این منطقه باید در برابر زلزله مقاوم باشند. بهترین مدل شهرسازی با توجه به وضعیت شهر لار، مدل شطرنجی است. ساختمانهای شهر در مدل شطرنجی براساس اصول ایمنی و کم ارتفاع ساخته شده و همه خیابانها، به صورت پهن طراحی میشوند و یکدیگر را قطع میکنند. در این سبک طراحی نیازی به طراحی کوچه وجود ندارد.
6-1) بازار قیصریه لار، بنایی سنگی و صلیبی شکل
بازار قیصریه لار، یک بنای صلیبی شکل چهارصد ساله که فرم و ظاهر خود را در طی سالهای متمادی حفظ کردهاست. در مورد قدمت این بازار سخن زیاد وجود دارد، برخی از مورخان محلی، عمر بازار قیصریه را بیش از 900 سال میدانند. گروهی دیگر قدمتش را نزدیک به 1350 سال تخمین زدهاند. این بنای بسیار زیبای سنگی، به احتمال قوی الگویی برای ساخت بازارهای مشهوری همچون بازار چیتسازهای اصفهان، بازار بخارا و بازار وکیل شیراز بودهاست. بازار قیصریه لار چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته از جمله میتوان به دستور شاه عباس برای بازسازی این بازار اشاره کرد، پس از زلزلهای بزرگ که در دوره صفوی رخ داد، شاه عباس توسط وزیرش، دستور به بازسازی بازار قیصریه داد که به دستور ایشان استاد نورالدین محمد و محمد بنا به مرمت و بازسازی این بازار بزرگ پرداختند. در دوره ناصرالدین شاه قاجار نیز به دستور حاکم فارس، فتحعلی خان گراشی، بازار قیصریه چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
7. غار سنگتراشان؛ بزرگترین غار دستساز جهان
غار سنگتراشان مجموعهای از دهانهها و ستونهایی است که به علت استخراج سنگهای سفید آهکی و دولومیتی به صورت دالانهای وسیع و بسیار شگفتانگیز در آمدند، به گونهای که میتوان گفت این غار 12 دهانه و 100 ستون دارد. غار سنگتراشان طولی برابر با 350 متر و عرضی بالغ بر 150 متر داشته و وسعتش حدود 4 هکتار برآورد شدهاست. این غار به بزرگترین غار دستساز جهان شهرت داشته و در سه کیلومتری شهر جهرم قرار دارد.
8. ابرکوه
ابرکوه یکی از 14 شهر نمونه گردشگری ایران است که بیش از 400 اثر تاریخی را در دل خود جای دادهاست. این شهر نمونه گردشگری در مسیر اتوبان یزد-شیراز قرار دارد و 143 اثرش در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفتهاست. در شهر ابرکوه شما به بازیدد از سه اثر تاریخی این شهر کوچک خواهید رفت که عبارتند از:
8-1) سرو ابرکوه، سومین میراث طبیعی ایران
سرو ابرکوه یکی از پیرترین موجودات زنده دنیاست که عمری حدوداً 4500ساله دارد. محیط تنه این درخت غول پیکر، 11.5 متر و ارتفاع آن 28 تا 25 متر برآورد شدهاست. در تور ناشناختههای ایران به تماشای سرو ابرکوه، سومین میراث طبیعی ایران در شهر ابرکوه استان یزد خواهیم رفت و از نزدیک به تماشای این درخت عجیب و رازآلود میپردازیم.
8-2) قلعه تیزک
قلعه تیزک در روستایی 200 ساله و به همین نام از توابع دهستان تیرجرد شهرستان ابرکوه قرار دارد. جنس مصالح به کار رفته در قلعه تیزک تماماً از خشت و گل بوده و فرم ظاهری این قلعه به صورت یک مستطیل با چهار برج دیدهبانی در چهار گوشه بناست. این بنا در دوره قاجاریه ساخته شده و هنوز عدهای در این روستا ساکن هستند و زندگی میکنند. قلعه تیزک در سال 1386 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
8-3) خانه آقازاده
خانه آقازاده یک بنای بسیار زیبا و تاریخی که تصویرش بر روی اسکناسهای 200 تومانی چاپ شدهاست. این بنا متعلق به یکی از ثروتمندان ابرکوه بوده و وسعتی برابر 820 مترمربع دارد. خانه آقازاده به صورت یک مجموعه تاریخی است، به گونهای که میتوان گفت درون این مجموعه، 5 خانه به نامهای حسینی دوست، موسوی، گبری، سیدعلی آقا و آقازاده وجود دارد. این بنا در سال 1375 به ثبت ملی رسیدهاست.
با توجه به موقعیت جغرافیایی و آب و هوای استانها، میتوان به جرأت گفت بهترین زمان سفر به این مناطق، پاییز، اواخر زمستان و اوایل بهار که هوا هنوز آنقدر گرم نشدهاست.