قلعه اوساکا از ویرانی تا بازسازی شکوهمند
این قلعه تاریخی مشهور واقع در کشور ژاپن، همهساله کاندیدای توریستی برای گردشگران بسیاری از سراسر جهان میشود. قلعه اوساکا، قدمتی حدود ۴۵۰ ساله دارد و در ۵ طبقه، در منطقهای با نام کانسای مرکز اوساکا قرار دارد.
در این مطلب قصد داریم با قلعه پرماجرای اوساکا آشنا شویم؛ یکی از جاهای دیدنی و جاذبههای شکوهمند و پر از داستان در گذر از برهههای تاریخی مختلفِ کشور ژاپن. از شکوفایی شکوهمند از دل ویرانهها و زخمهایش در اصابت صاعقهها و جنگها و به قول «زندهیاد هوشنگ ابتهاج»:شعلهای برکش و برخیز ز خاکستر خویش زان که تا پاک نسوزی نرسی سایه به نور
این قلعه تاریخی مشهور واقع در کشور ژاپن، همهساله کاندیدای توریستی برای گردشگران بسیاری از سراسر جهان میشود. قلعه اوساکا، قدمتی حدود ۴۵۰ ساله دارد و در ۵ طبقه، در منطقهای با نام کانسای مرکز اوساکا قرار دارد. ازجمله نقشآفرینیهای برجسته این قلعه در طول تاریخ ژاپن میتوان به اهمیت آن در اتحاد ژاپن در قرن شانزدهم و در دوران سامورایی اشاره داشت.
تاریخچه قلعه پرماجرای اوساکای ژاپن
این قلعه در سال ۱۵۸۳ بنا به دستور یکی از فرماندهان دوره سنگوکو احداث شد تا نقشی را بهعنوان یک دژ محکم در جلوگیری از حملات احتمالی ایفا کند و باعث شد اتحاد و صلحی در آن زمان در کشور ژاپن برقرار شود. اما پس از مرگ هیده یوشی، همان فرماندهی که دستور ساخت قلعه اوساکا را داده بود، درگیریهایی رخ داد و با توجه به وقایع ناشی از جنگ جهانی دوم ازجمله برخی از ساختارهای اولیه آن تخریب شد و مستلزم بازسازی بود.
انجام مرمت و بازسازی بر روی قلعه اوساکا در ژاپن در دهه ۱۹۵۰ انجام شد زمانی که این قلعه در قالب مکانی تاریخی توسط دولت ژاپن ثبت شد. از دیگر صدمات واردشده به این قلعه میتوان به آتشسوزی ناشی از برخورد صاعقه با آن در سال ۱۶۶۵ اشاره داشت. همچنین میتوان به ویرانی آن در جنگها نیز اشاره کرد.
نکات جالب در معماری و ساخت قلعه اوساکا
حال میخواهیم نگاهی داشته باشیم از منظرِ معماری، به این اثر برجسته تاریخی کشور ژاپن. همانگونه که مرور کردیم، قلعه اوساکا یکی از نمادینترین آثار فرهنگ و تاریخی کشور ژاپن است که داستان پر پیچوخم و پر از فراز و نشیبی را در طول جنگها و ویرانیهای مختلف و از پس آنها بازسازیها از سر گذرانده است که در معماری آن نیز تأثیرگذار بوده است.
در فرآیند ساخت قلعه اوساکا در ژاپن میتوان گفت حدود ۶۰ هزار کارگر در طی زمانی حدوداً یک سال و نیم مشغول کار بر روی آن بودند و کشتیهای فراوانی مشغول حمل سنگها برای این پروژه ساختمانی.
در رابطه با بعد معماری و ساختار این اثر تاریخی و ارزشمند و نمادین، میتوانیم بگوییم که قلعه دارای برجی اصلی با ارتفاع بالای ۵۵ متر است که متشکل از سقفهای چندین لایه هستند و توسط کاشیهای بزرگ و رنگی و به همراه تزییناتی طلاییرنگ مزین شدهاند که میتوان هدف استفاده از آنها را نماد از قدرت و ثروت دانست.
قلعه اوساکا در حال حاضر ۸ طبقه است؛ اما نکته جالب در خصوص طبقات این قلعه این است که این برج از ابتدا در ۸ طبقه ساخته نشده است؛ بلکه طرح و ساخت اولیه این برج در ۵ طبقه بود؛ اما در طول بازسازیهای مختلف درنهایت تعداد طبقات آن به ۸ رسید.
از دیگر ویژگیهای شاخص این قلعه میتوان به دیوارها و خندقهای آن اشاره داشت. همانگونه که عنوان شد، این قلعه بهعنوان دژی محکم در برابر حملات و ازجمله باهدف دفاعی ساخته شد؛ درنتیجه دیوارهای قلعه دارای ارتفاعهای بسیار بالایی تا بالای ۳۰ متر بوده و به همراه خندقهای بزرگی در اطراف، سیستمی دفاعی را تشکیل دادهاند.
در قسمتهای داخلی این قلعه اوساکا و برای تزئینات داخلی آن، از طلاها نقرههایی استفادهشده و همچنین جواهراتی نیز در آنجا قرار دارد.
پس از تکمیل شدن این بنا گسترش آن متوقف نشد؛
بلکه برای حدود ۱۵ سال یعنی تا زمان مرگ هیده یوشی ادامه داشت. حدود دو سال بعد از مرگ هیده یوشی نیروهای او شکست خورده و پس از آن در سال ۱۶۱۵ نیروهای توکوگاوا به قلعه اوساکا حمله کردند.
در عبور از بحرانها؛ بازسازی دوباره در دوره ادو و باز ویرانی
در دوران حکومت توکوگاوا و شگوناته قرار بر این شد که این قلعه مجدداً بازسازی شود؛ اما این بار اندکی متفاوتتر و به لحاظ دفاعی قویتر؛ در حدی که این بار دیوارها تا دو برابر بلندتر و خندقهای حفر شده نیز تا دو برابر وسیعتر بودند.
ویرانی با صاعقه؛ گویا در بازسازیها به لحاظ برخورد صاعقه با آن، ایمن سازی و پیش بینیهای لازم صورت نگرفته بود؛ طوری که حدود ۴۰ سال بعد از بازسازی آن، صاعقه با ساختمان و دقیقاً بر قسمت مربوط به نگهداری مواد منفجره برخورد کرد که منجر به ویرانی قلعه شد. ولی این تمام ماجرا نبود! ۵ سال پس از این قضیه، یعنی در سال ۱۶۶۵، دوباره این قلعه هدف برخورد صاعقه قرار گرفت که منجر به آتشسوزی در آن شد.
پس از بالای یک قرن، یعنی در سال ۱۷۸۳ نیز این قلعه محل برخورد صاعقه شد؛ اما قلعهای که از جلال و شکوه پیشین آن چیز زیادی پابرجا نبود.
سومین بازسازی قلعه اوساکا و باز هم ویرانی
پس از ویرانیهای صورت گرفته در اثر صاعقهها و حوادث مختلف در اواسط قرن نوزدهم، حکومت توکوگاوا در صدد بازسازی آن برآمد. برج اصلی این قلعه در سال ۱۹۳۱ مجدداً ساخته شد که ارتفاع آن حدود ۵۵ متر بود.
بعد از بازسازی قلعه در سال ۱۹۳۱ در زمان جنگ جهانی دوم بر اثر برخورد بمباران با ساختمانهای اطراف قلعه آسیب دید همچنین در سالهای پس از آن ازجمله در سال ۱۹۰۵۰ بر اثر گردباد نیز قلعه دچار آسیب دیدهگیهای شد و به تبع آن نیاز به بازسازی پیدا کرد.
در موردژاپن بیشتر بخوایند:جنگل بامبو ژاپن آرامش و سکوت مطلق
بازسازی باشکوه
پس از طی جریانها و ماجراهای ویرانی و بازسازیها در قلعه اوساکا، باز هم هدف بازسازی قرار گرفت؛ این بار هدف از بازسازی این بود که یک بازسازی اساسی یک بازسازی شکوهمند انجام شود؛ که بتوان دوباره این قلعه باشکوه را به نمادی شکوهمند از شهر اوساکا بدل کرد. طبیعتاً انجام این بازسازیها نیازمند بهرهگیری از تکنولوژیهای سطح بالاتر بود.
برای این منظور تغییرات اساسی هم در داخل و هم در خارج این بنا انجام شد. بازسازیهای مجدد تمیزکاریها تزیینها نصب موارد تزیینی و سایر موارد جلوه و جلال و شکوه سالهای گذشته را تداعی میکرد و توانست این قلعه را بهعنوان نمادی تاریخی از اوساکا در ژاپن احیا کند.
مرور و جمعبندی
در این مطلب سفری داشتیم به قلعه زیبای اوساکا، نمادی از نیلوفر شدن در دل مرداب که از دل بحرانها و ویرانههای مختلف در طی حوادث و ویرانیهای مختلف برخواسته و شکوه و عظمت خود را بازسازی کرده و امروزه بهعنوان یکی از جذابیتهای جهان شناخته میشود.
قلعهای که بارها آماج اصابتهای طبیعی و غیرطبیعی در بحرانهای متعدد بود و بارها موردبازسازی قرار گرفت تا اینکه در آخرین بازسازی آن توانست به شکوه و قدرت پیشین خود برسد و بهعنوان یکی از نمادهای اصیل اوساکا شناخته شود که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آن یا بازدید از آن لازم است با همراهی راهنماهای صاحب تخصص و صلاحیت اقدام نمود تا علاوه بر لذت آن، آرامش خاطر و اطمینان بالاتری حاصل شود.
در مورد ژاپن بیشتر بخوانید: معبد طلایی کیوتو Kinkaku-ji، میراث طلایی یونسکو