معبد طلایی کیوتو Kinkaku-ji، میراث طلایی یونسکو
معبد طلایی کیوتو مربوط به آیینهای بودایی ذن Zen که شکلی از آیین بودایی مهایانه است که تاکید فراوانی بر تفکر لحظه به لحظه و ژرف نگری به ماهیت اشیا به وسیله تجربه مستقیم دارد بوده و علت نامگذاری آن به معبد طلایی این است که طبقات بالای آن با ورقههای طلا پوشش دهی شدهاند و جلوه بازتاب آنها در تالاب روبروی معبد طلایی جلوههای ویژهای را ایجاد میکند.
کشور ژاپن یکی از کشورهای زیبا با جاذبههای گردشگری فراوان است که ازجمله آنها میتوان به معابد متنوع و مختلفی مانند معبد طلایی کیوتو اشاره داشت که در قسمتهای مختلف آن واقع شدهاند؛
معبد کیومیزو درا (kiyomizu-dera) به معنی معبد آب پاک و معبدی بودایی در کیوتو، معبد سه گانه دایگو جی (Daigo-ji) به معنای معبدی به رنگ نارنجی در جنگلهای افرا در شهر کیوتو، معبد نیناجی در شهر چوشو، معبد کینکاکوجی (Ginkaku-ji) به معنی معبد طلایی در شهر توکیو، معبد سانجو سانگدو مرکزیت خدای بخشش از دیگر معابد شهر توکیو، معبد یاکوشیجی - مدرسه بودیسم ژاپن در شهر نارا، معبد تودای جی، معبدی ۷۰۰ ساله در شهر نارا و غیره.
در این مطلب قصد داریم با معبد طلایی ژاپن در شمال کیوتو که کینکاکوجی یا روکونجی هم شناخته میشود، معبدی که بهعنوان یکی از جذابیتهای این کشور کشور زیبا بیشتر آشنا شویم.
معبد طلایی کیوتو مربوط به آیینهای بودایی ذن Zen که شکلی از آیین بودایی مهایانه است که تاکید فراوانی بر تفکر لحظه به لحظه و ژرف نگری به ماهیت اشیا به وسیله تجربه مستقیم دارد بوده و علت نامگذاری آن به معبد طلایی این است که طبقات بالای آن با ورقههای طلا پوشش دهی شدهاند و جلوه بازتاب آنها در تالاب روبروی معبد طلایی جلوههای ویژهای را ایجاد میکند.
سفری به دل تاریخ معبد طلایی کیوتو ژاپن
حال میخواهیم اندکی با تاریخچه این معبد زیبا و خاص آشنا شویم. اینکه در چه سالی و با چه هدفی ساخته شد. این معبد در سال ۱۳۹۷ میلادی بهعنوان محلی و شاید بتوان گفت ویلایی برای گذراندن دوران بازنشستگی شخصیتی با نام شوگون آشیکاگا یوشیمیتسو احداث شد.
استفاده از ورق طلا در تزیین و پوشش دهی این معبد نمادی برای پاکسازی ذهن از افکار منفی است. ایشان وصیت کردند که این معبد پس از آنها به معبدی بویایی ذن تبدیل شود.
این معبد بارها در برهههای مختلف تاریخی متحمل آسیب شده و بارها مورد مرمت قرار گرفته است. ازجمله ویرانی بخشهایی از آن طی چند جنگ و نیز به آتش کشیده شدن آن. بازسازی بنای فعلی این معبد در سال 1955 انجام گرفته است. نکته مهم در بازسازیهای صورت گرفته بر روی این منبع حفظ شاکله اصلی آن است.
پر زرق و برق؛ میراث جهانی یونسکو
پوشش این معبد با ورقههای طلا و معماری آن و متعلق بودن آن به آیین بودایی زن باعث شده میراثی گرانبها از فرهنگ ژاپن را منتقل نماید که بهعنوان میراثی جهانی در یونسکو ثبتشده است.
برای ثبت اثری در یونسکو لازم است ویژگیهایی در رابطه با آن برقرار باشد که در این راستا میتوان ازجمله موارد: منحصر به فرد بودن بخ لحاظ جنبههای هنری مربوط به دوران گذشته و پیشینیان، نمادی بهعنوان ارزشهای فرهنگی اعصار گذشته، نمونهای ویژه به لحاظ جنبههای هنری یا تکنولوژیکی دوران ویژهای، دارای ارتباط هدفمند با آیین و باورها، رویدادها یا آثار ادبی با ارزش، نام برد که این قلعه کیوتو توانسته این ویژگیها و سایر الزامات و شاخصها را پوشش داده و نام خود را در یونسکو جهانی نماید.
اشارهای به جذابیتها و نکات جالب در مورد معبد طلایی کیوتو
مانند تمامی مناطق و اماکن دیدنی در سرتاسر جهان، معبو طلایی کیوتو نیز دارای ویژگیهای مربوط به خود و نیز یک سری چارچوبها در رابطه با خود است که در این قسمت میخواهیم به برخی از آنها بپردازیم.
برکهای که زیباییهای معبد را دوچندان میکند؛ همانطور که در بالا اشاره شد، در نزدیکی معبد طلایی برکهای از آب وجود دارد؛ انعکاس این معبد زیبا در آب تصویری جذاب از آن را ارائه میدهد که در قالب تلفیقی جالب از سازههای این اثر معماری و عناصر طبیعت منظرهای دیدنی را برای تماشاگران به ارمغان میآورد و در مواقع بازدید ازجمله چشم اندازهای زیبای این اثر است.
در واقع میتوان گفت جلوههای بصری این اثر صرفاً محدود به بعد فیزیکی آن نبوده و قوانین بازتاب در فیزیک و برکه مملو از مایه حیات، آب، نیز با معبد همکاری نموده و انعکاسی چند برابری از زیباییهای ان برای بازدید کنندگان فراهم میآورند.
ورود به داخل ممنوع؛ ازجمله نکات مهم در بازدید از معبد طلایی کیوتو میتوان به عدم مجاز بودن از بازدید داخل آن اشاره داشت که از دلایل این امر میتوان به حفظ بافت تاریخی آن اشاره داشت.
در مورد ژاپن بیشتر بخوانید: آنچه درباره ی ژاپن نمی دانید!
نمایندگان سبکهای مختلف معماری در طبقات مختلف معبد طلایی
ازجمله دیگر نکات جالبی که در مورد این معبد میتوان به آن اشاره کرد این است که هر یک از طبقات این معبد باشکوه نماینده سبک معماری خاصی است که در ادامه به بررسی سبک معماری هر طبقه میپردازیم.
طبقه اول سبکی از معماری با نام شیندن (Shinden) را به نمایش میگذارد؛ سبکی مربوط به ساخت بناهای کاخهای دوره هیان. مواردی شامل مجسمه بودایی در طبقه اول این معبد نگهداری میشود.
طبقه دوم آن سبک دیگری از معماری معروف به سبک بوکه (Bokeh) را که مربوط به اقامت ساموراییها بوده است، نشان میدهد و نمای آن با ورقهای طلا پوشش داده شده است.
طبقه سوم و آخر این معبد، دارای سبک تالار ذن چینی است. این طبقه از داخل و خارج با طلا پوشش داده شده است و یک ققنوس طلایی بر بالای معبد قرار داده شده است.
اینها بخشی از موارد کلی در مورد این معبد خاص و زیبا و از نمونههای ثبتشده در یونسکو بود. نکته مهم در مورد تمامی مکانهایی که قصد داریم با اهداف مختلف در مورد آنها بپردازیم یا سفری به آنها داشته باشیم، مشاوره با مراکز و افراد و راهنماهای دارای صلاحیت ویژه است تا بتوانیم با جنبههای مختلف مکانها و قوانین آنها آشنا شده و در صورت داشتن سفر، سفری با آرامش بیشتر و اطمینان خاطر و امنیت بالاتر داشته باشیم.
مرور و جمعبندی
در این مطلب سفری داشتیم به یکی از دیدنیهای کشور زیبای ژاپن. ژاپن را بهعنوان یکی از کشورهای پیشرفته در آسیا و همچنین در جهان میشناسیم که ازجمله علل جذابیتهای آن دارا بودن سبکهای معماری مختلف در بناهای آن است.
میتوان گفت ژاپنیها در بعد طراحی معابد خود از بودیسم چین الگوبرداری کردهاند؛ اما در کنار آن معماری خانهها و عبارتهای کشور ژاپن دارای ارتباط مستقیمی با فرهنگ مردم آنجا و سازگاری با طبیعت دارد.
شهر کیوتو در کشور ژاپن را میتوان یکی از سرمایههای اصلی این کشور به شمار آورد یکی از دلایل آن را میتوان دارا بودن انواع جذابیتهای چه تاریخی و چه فرهنگی در این شهر که زمانی پایتخت امپراتوری ژاپن بوده بهحساب آورد.
این شهر دارای فرهنگ هنری و تاریخی غنی است که ازجمله آنها میتوان به معبد طلایی کیوتو که تحت عناوین معبد روکونجی یا غرفه طلایی هم شناخته میشود اشاره داشته باشیم.
در کنار قسمتهای مختلف و وسیع اطراف معبد که میتوان در آنجا قدم زد و یک روز زیبا را گذراند، باغهای زیبایی در اطراف معبد برای تماشای آن وجود داشته و همچنین محلهایی برای نوشیدن چای پیشبینیشدهاند.
در مورد ژاپن بیشتر بخوانید: شهر هیروشیما، نماد بازسازی و بازگشت